Co je to chiropraxe

Co je to chiropraxe?
 
Jste už zoufalí z toho, že váš kůň zase v parkuru shodil, co mohl? Nebo že jste zase skončili s hlavou v písku potom, co váš kůň odmítl skočit?
Po drezurní hodině si říkáte, že prodáte koně a radši si koupíte rybičky, protože váš kůň se tváří, že ten přeskok, který jste trénovali posledních pár let zase neumí?
Předtím, než si ty rybičky koupíte, zkuste nechat vašemu koni zkontrolovat záda. Důvodem těchto problémů totiž mohou být blokády v páteři, které umí chiropraktik elegantně odstranit. Odměnou vám pak bude spokojené zvíře, které bude “chodit na myšlenku”.
 
Co to tedy blokáda je?
Odborně se blokáda nazývá vetrebrální subluxační komplex. Jsou to oblasti páteře (meziobratlové klouby) nebo klouby končetin, které se nehýbou v rozsahu, který je pro ně normální, mají tedy sníženou pohyblivost. Nejde ovšem jen o rozsah pohybu. Blokáda ovlivňuje i řadu okolních tkání, jako jsou nervy, svaly, cévy atd. Pokud blokádu neřešíme, dochází k přetěžování jiných částí těla. Za čas pak pozorujete, že koně bolí záda, když ho čistíte nebo na vás vrhá zlostné pohledy, když nesete sedlo a chystáte se vyrazit na trénink.
Někteří koně při problémech se zády začnou kulhat. Tady to ale začíná být komplikovanější. U kulhajícího koně je nutné nejdříve vyloučit jiný zdravotní problém.
Chiropraxe by neměla nahrazovat klasickou medicínu, ale je jejím pomocníkem v případech, kdy si neví rady. Kulhání bez zjevné příčiny, neochota koně se podsadit nebo skákat, vyhazování pod sedlem, přílišná lenost nebo naopak dopřednost, bolest zad na dotek - to vše mohou být známky toho, že váš kůň potřebuje chiropraktika.